Zmrzlina jako od Italů
Ingredience
- 1. Kakaová zmrzlina
- (*kaloricky bohatší*)
- 1/2 l smetany
- 180 g pískového cukru
- 10 žloutků
- 2 PL rozpuštěného instantního kakaa (*Granka*)
- mléko
- 2. Vanilková zmrzlina
- 1/2 l smetany
- 140 g pískového cukru
- 3 žloutky
- vanilka (omytá a rozkrájená)
- 3.. Vanilková zmrzlina II
- (*podle našich babiček*)
- 1/2 l mléka
- 5 žloutků
- 120 g pískového cukru
- 1/2 vanilkového lusku (po délce rozříznutého)
- 4. Jahodová zmrzlina
- 1/2 l jahodového protlaku (*čerstvé jahody rozmixujeme a přecedíme přes jemné nekovové sítko*)
- 3/4 l smetany
- 180 g pískového cukru
- 8 bílků
2. Vanilková zmrzlina
Postupujeme stejným způsobem jako u kakaové zmrzliny, jen místo kakaa vložíme před zahříváním ještě vanilku, kterou odstraníme při cezení před zmrznutím.3. Vanilková zmrzlina II
V kastrůlku ušleháme dohusta mléko, žloutky, cukr a vanilkový lusk. Kdyžje hmota hladká postavíme ji do kastrůlku s vařící vodou a za stáléhošlehání zahřejeme tak, aby hmota zůstávala na vařečce v silnější vrstvě (nevaříme!). Procedíme, vychladíme ve studené vodní lázni a dáme zmrazit nejlépe do zmrzlinového strojku. Pokud nemáme strojek, postavíme hmotu do nádoby s rozdrceným ledem a pomalu šleháme (asi 20–30 minut), až je zmrzlina tuhá.1. Kakaová zmrzlina
Kakao rozpustíme v trošce mléka (je-li instantní kakao sladké, dáme méně cukru). Smetanu, cukr a žloutky smícháme, metlou našleháme a ve vodní lázni zahříváme až k bodu varu (nevaříme!). Přidáme rozpuštěné kakao. Stáhneme z ohně a přecedíme přes nekovové sítko nejlépe do kameninové nádoby, zde necháme hmotu za občasného promí
Polovinu smetany ušleháme a druhou polovinu promícháme s jahodovým protlakem a cukrem. Nakonec zamícháme ušlehanou smetanu a dáme zmrazit.