marcipán
Historie: Marcipán pochází z Orientu, odkud se rozšířil do Španělska a Portugalska. Přes Benátky, které byly křižovatkou obchodních cest, se během křížových výprav dostal dále do Evropy. Ve 14. století byl podáván jako dezert jen na stolech té nejvyšší vrstvy a až do 18. století se věřilo, že má léčebné účinky. Teprve po objevení Ameriky, odkud se do Evropy rozšířila cukrová třtina, bylo dost cukru na to, aby se mohlo začít s masovější výrobou marcipánu. S rozvojem průmyslové výroby pak marcipán zcela zlidověl. Marcipán je cukrářská hmota, jejímž základem jsou oloupané a rozdrcené sladké mandle a cukr, které se prohnětou do požadované konzistence, případně se zahřívají a odpařují do požadované vlhkosti. Jejich vzájemný poměr není přesně stanoven, ale obecně platí, že čím větší podíl mandlí, tím vyšší jakost marcipánu. Jedna z receptur požaduje například pro základní surovou marcipánovou hmotu nejméně 50 % mandlí a nejvýše 50 % cukru. V méně kvalitních marcipánech mohou být mandle nahrazeny např. burskými nebo lískovými oříšky, kokosem nebo sušeným mlékem, které je používáno zvláště v domácích receptech na „marcipán“. Některé výrobky neobsahují ani minimální podíl mandlí a mandlová chuť a vůně se docilují použitím aromatu.
Marcipánová hmota I.
Co budeme potřebovat
- 150 gramů oloupaných mandlí
- 200 gramů moučkového cukru
- ½ bílku
Marcipánová hmota I. – postup přípravy
Mandle jemně umeleme nebo roztlučeme v hmoždíři a s prosátým cukrem a bílkem vypracujeme v těsto.
Ozdobte marcipánovou hmotou nejen vánoční cukroví
Marcipánová hmota II.
Co budeme potřebovat
- 300 gramů cukru moučky
- 150 gramů sušeného mléka
- 100 gramů másla
- 1 bílek
- 1 lžíce mandlové tresti
Marcipánová hmota II. – postup přípravy
Z moučkového cukru, sušeného mléka, másla, bílku a madlové tresti připravíme hmotu, kterou můžeme použít na zdobení nebo také k vytváření různých zvířátek.
Dopřejte si ke sladké pochoutce i šálek dobré kávy, možná i zhubnete
Marcipánová hmota III.
Co budeme potřebovat
- 100 gramů sušeného mléka
- 100 gramů moučkového cukru
- 100 gramů medu
- trocha oleje
- vanilkové nebo mandlové aroma
Marcipánová hmota III. – postup přípravy
Všechny ingredience smícháme a zpracujeme do hmoty, kterou pečlivě zabalíme do potravinářské fólie, aby neosychala. Necháme 1/2 až 1 hodinu odpočinout v chladničce. Poté můžeme s hmotou pracovat - vytvořit si marcipánové figurky.