karamel
smetanový karamel - ( poměr surovin - cukr krupice 1 : 1 smetana ke šlehání ) např. 250 g cukru krupice utavíme na karamel a postupně opatrně přidáme ( a zároveň mícháme ) 250 g ohřáté smetany ke šlehání - pozor při míchání se tvoří velké množství horké páry, tak ať Vás to neopaří. Doporučuji vychladit a zůstává stále tekutý. Je vhodný i do šlehačky ( karamelová šlehačka ) nebo na zmiňované přelévání ovoce, či nanukových dortů ...
Vánoční karamelky sypané sušeným ovocem a ořechy (cca 45 kusů)
Doba přípravy: 30 minut
cukr krupice
250 gramů
glukóza (lze nahradit medem)
190 gramů
invertní cukr (lze nahradit medem)
60 gramů
voda
25 gramů
smetana
60 gramů
mléčná čokoláda
300 gramů
oříšky a sušené ovoce na ozdobu
Příprava
Svaříme cukr, vodu, glukózu a invertní cukr do lehce zlatavého karamelu, sundáme ze sporáku, přilijeme smetanu a přidáme čokoládu. Vše rozmícháme do hladké hmoty. Vzniklou směs rozlijeme na plech s pečícím papírem, zarovnáme a dozdobíme různými druhy oříšků a sušeným ovocem. Necháme zchladnout a krájíme na libovolné tvary. Karamelky můžeme dozdobit také kandovaným ovocem, pomerančovou kůrou, drceným pepřem nebo například chilli kořením. Fantazii se meze nekladou.